vuokra-asunnot turku jyrkkälä

Uudistunut Jyrkkälä näyttää mallia asuinalueiden korjaamiseen

Korjaushanke 2015—2018

Jyrkkälän allianssimallilla 2014–2018 toteutettu korjaushanke lisäsi asuinkerrostalojen käyttöikää, asumismukavuutta ja koko alueen viihtyisyyttä.

Jyrkkälässä saatiin keväällä 2018 päätökseen laaja korjaushanke, jonka tavoitteena oli pidentää rakennusten elinkaarta, alentaa kiinteistöjen käyttökustannuksia ja parantaa asumisen laatua. Hankkeen tavoitteena oli myös kohentaa vuosina 1968–1974 rakennetun alueen imagoa ja säilyttää sen houkuttelevuus kohtuuhintaista vuokra-asumista arvostavien lapsiperheiden ja senioreiden asuinalueena.

Kattavat korjaukset kohensivat koko alueen kuntoa

Kaikki Jyrkkälän 17 kerrostaloa kokivat muodonmuutoksen ja kattavan saneerauksen vuosina 2014-2018 allianssimallilla tehdyssä korjaushankkeessa. Merkittävimmän teknisen uudistuksen kokivat julkisivut, parvekkeet ja ikkunat sekä ilmanvaihto. Lisäksi taloissa tehtiin muita korjaustoimenpiteitä, esimerkiksi sähköverkon parantamista, hissien uusimista ja tilojen käyttötarkoituksen muuttamista.

Kokonaisbudjetiltaan noin 28 miljoonan suuruisessa, lähes viisi vuotta kestäneessä korjaushankkeessa asuinalue uudistui niin ulkoa kuin sisältä. Julkisivujen pesubetoniseinät vaihdettiin rapattuihin pintoihin ja keraamiseen laattaan. Kahden talon länsipäädyt verhoiltiin aurinkopaneelein, jotka tuottavat sähköä yhtiön käyttöön. Asukkaiden kauan toivomat uudet ikkunat sälekaihtimineen asennettiin kaikkiin huoneistoihin, ja parvekkeet saivat uudet pinnat ja lasikaiteet. Asukkaiden lämpöviihtyvyys parani koneellisesti esilämmitetyn tuloilman myötä. Esteettömyys parani huomattavasti niin oviautomatiikan kuin uusittujen hissienkin ja tilalaajennusten myötä.

Talojen kuntoa on ylläpidetty koko niiden olemassaolon ajan säännöllisten korjausten, muun muassa putki- ja asuntoremonttien avulla. Korjaushankkeen myötä nyt myös julkisivut saivat uuden elinkaaren. Koska talot olivat lähtötilanteessa erikuntoisia, myös korjaustoimenpiteet vaihtelivat taloittain. Saneeraus tehtiin taloryhmittäin, jotta remontti häiritsisi kunkin talon asukkaita mahdollisimman lyhyen aikaa.

Korjaushankkeessa toimenpiteet kohdistuivat mm.:

 • Julkisivut
 • Ikkunat ja sälekaihtimet
 • Parvekkeet
 • Hissit osassa taloja
 • Pohjakerrosten yhteistilat
 • Ulko-ovien ja aulojen esteettömyys
 • Saunaosastot
 • Poistoilmanvaihtolaitteisto
 • Tuloilmanvaihtolaitteisto
 • Nettikaapelointi
 • Sähkökeskukset
 • Porraskäytävien ja yleistilojen palovaroitinjärjestelmä
 • Vesikatot
 • Pohjaviemärit

Asukkaita kuunneltiin kaikissa vaiheissa

Jyrkkälä on ollut asukaslähtöinen asuinalue koko 50-vuotisen historiansa ajan. Jyrkkälässä toimii muun muassa asukastoimikunta, ja erilaisia asukastilaisuuksia järjestetään säännöllisesti. Kiinteistöosakeyhtiön toimisto sijaitsee alueella, ja toimiston henkilökunta, kuten huoltomiehet ja siivoojat ovat päivittäin vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa.

Asukkaiden toiveita kuunneltiin tarkalla korvalla korjaushankkeen alusta alkaen, esimerkiksi tekemällä asukaskyselyjä. Vuorovaikutusta edistivät koko hankkeen ajan myös erilaiset tapahtumat, infotilaisuudet asukkaille, kaikille avoimet Charette-suunnittelutyöpajat sekä sähköiset ja paperiset tiedotteet. Asukkailla oli edustajia myös hankkeen viestintäryhmässä.

Laatua ja kustannustehokkuutta allianssimallilla

Jyrkkälä on yksi harvoista asuinalueista, joissa koko asuinalueen asunnot omistaa yksi ja sama omistaja ja yhtiön asioita päättää yksi hallitus ja isännöitsijä. KOy Jyrkkälänpolku on omakustannusperiaatteella toimiva yleishyödyllinen yhtiö, jonka tarkoituksena on tarjota asukkaille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Sen vuoksi olikin tärkeää, että korjaushanke tehtiin kustannustehokkaasti, mutta laadukkaasti.

KOy Jyrkkälänpolun hallitus valitsi korjauksen toteutustavaksi allianssiyhteistoimintamallin, koska siinä urakkakustannukset ja aikataulu varmistetaan kaupallisella mallilla. Jyrkkälän korjaushankkeen toteuttajiin kuuluivat Kiinteistöosakeyhtiö Jyrkkälänpolku, rakennuttajakonsultti Valvontakonsultit Oy, arkkitehtuuri- ja suunnittelutoimistot Ab CASE consult Ltd sekä pääurakoitsija Consti Korjausurakointi Oy. Hankkeen allianssikonsulttina toimi Vison Alliance Partners Oy.

Suomessa on lähes sata peruskorjauksen tarpeessa olevaa 1960–70-luvuilla rakennettua lähiötä. Jyrkkälän korjaushankkeella on valtakunnallista merkitystä, koska sen hyväksi todettua toimintamallia voidaan hyödyntää muilla vastaavilla asuinalueilla.

Tutustu korjaushankkeen loppuraporttiin

Voit ladata Jyrkkälän korjaushankkeen loppuraportin omalle koneellesi tästä linkistä »