Blogi: Terässeinä elää omaa elämäänsä

“Tämä seinähän on pilalla!” kuulee usein sanottavan, kun puhutaan corten-teräksellä pinnoitetusta seinästä. Säänkestävä teräs on kuparilla, kromilla, nikkelillä ja fostorilla seostettu teräslaatu. Sen pintaan muodostuu hapen ja kosteuden vaikutuksesta korroosio- eli ruostekerros.

Seinä kestää aikaa

Jyrkkälässä jokainen talokokonaisuus eroaa toisistaan. Olemme käyttäneet seinissä eri värejä, materiaaleja ja muita visuaalisia elementtejä, jotta jokainen rakennus saisi oman yksilöllisen luonteensa. Sen vuoksi päädyimme käyttämään kolmen talon seinissä myös säänkestävää corten-terästä. Juuri kestävyytensä takia corten-teräs oli ehdottomasti yksi valinnoistamme. Rankkojen sääolosuhteiden lisäksi materiaali kestää hyvin myös aikaa. Käytin corten-terästä ensimmäisen kerran arkkitehtisuunnitelmissani 1990-luvun alussa Helsingin Pop&Jazz Konservatoriossa, jonka konserttisali verhoiltiin samanlaisilla kaseteilla kuin Jyrkkälän talot. Silloin materiaali oli vielä aika tuntematon, mutta nykyisin siitä on tullut jopa trendi. Teräksen yksi hienompia ominaisuuksia on sen sopiminen yhteen monen erilaisen materiaalin kanssa. Se nivoutuu niin uuden kuin vanhan kanssa.

Jyrkkälässä testattiin corten-teräksen käyttäytymistä. Kyseinen kasetti on ollut luonnon armoilla noin kaksi viikkoa.

Jyrkkälässä testattiin corten-teräksen käyttäytymistä. Kyseinen kasetti on ollut luonnon armoilla noin kaksi viikkoa.

Teräs muuttaa väriä

Corten-teräs alkaa ruostua heti asennuksen jälkeen. Ruostuminen alkaa ensin kosteudelle alttiilta reunoilta pettäen lopuksi koko seinän. Sääolot vaikuttavat paljon ruostumisnopeuteen, mutta yleisesti corten-seinän kokonaisvaltainen ruostuminen kestää puolestatoista vuodesta kolmeen. Aluksi seinä on epätasaisesti ruostunut, mutta ajan saatossa väri tasoittuu tumman oranssin ja kuparin sävyiseksi. Kastuessaan pinnasta tulee tummempi. Normaalissa teräksessä sadevesi huuhtoo pintaruosteen pois ja korroosio pääsee etenemään syvemmälle teräkseen synnyttäen materiaalikatoa. Corten-teräksen pintaa suojaa tiivis oksidikerros estäen ruosteen tunkeutumisen syvemmälle.

Nähtäväksi jää, minkälainen Jyrkkälän corten-terässeinistä tulee. Jos teillä asukkailla riittää intoa, ottakaa seinän muutoksista kuvia ja julkaiskaa niitä esimerkiksi Jyrkkälän Facebook-sivuilla.

 


Yrjänä Vuojala

Kirjoittaja on arkkitehti, Safa, ja työskentelee muun muassa Ab CASE consult Ltd -suunnittelutoimistossa.

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Haluatko osallistua keskusteluun?
Kirjoita kommentti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *